Fyrhjulingar till nytta och nöje

Fyrhjulingen är egentligen en sorts terrängskoter eller motorcykel med fyra hjul men den kan klassas på flera olika sätt och lyder då under olika regelverk. Det är normalt sett inte tillåtet att framföra en fyrhjuling i terräng även om undantag finns. Sedan 2016 finns hjälmkrav och krav på förarbehörighet av någon form. Antalet fyrhjulingar har ökat på senare år och de används ofta för ren nöjeskörning även om ursprungstanken var ett robust arbetsfordon för åretruntbruk.

Fyrhjuling i lantbruket

En fyrhjuling är en allroundmaskin som med olika tillbehör kan göra nästan allt som en traktor kan, men den är mindre, smidigare och snabbare när det behövs. Den kan användas till det mesta inom jord- eller skogsbruk, från att köra ut foder till djuren, ploga snö på vintern och vid jakten för att få hem fällda villebråd eller vid skogsarbete som gallring eller rensning av vindfällen. Vid exempelvis stängsling av stora områden är det väldigt enkelt att ta med redskap som exempelvis praktiska jordborrar och snabbt förflytta sig från plats till plats där det behöver göras djupa hål för stängselstolparna. En bra och kraftfull fyrhjuling tar sig lätt fram på olika underlag och orkar dessutom dra rätt tunga laster utan att behöva samma vägbredd eller fasta underlag som en tung traktor. En terränghjuling av detta slag får inte köras på allmän väg.

En fyrhjulig motorcykel får däremot framföras på samma sätt som andra motorcyklar och med samma krav på körkort. Hjälm måste användas om det gäller en fyrhjuling utan kaross och med möjlighet att använda bilbälte.

Förarbevis för fyrhjuling

Det krävs förarbevis för att du ska få framföra en fyrhjuling. Personer som tagit vanligt körkort utfärdat före år 2000 kan använda det medan andra måste gå en utbildning för att få ett speciellt förarbevis för sin fyrhjuling. Eftersom det finns olika sorters fyrhjulingar med olika regelverk och krav är det alltid klokt att ta reda på exakt vad som gäller för den modell du har tänkt köpa. Förutom fyrhjulingar i fullstorlek finns även så kallade lekfyrhjulingar i mindre format som kan framföras enbart i lägre hastigheter. Den typen av fyrhjuling får endast framföras inom inhägnat område och om det är barn som gör det gäller förstås att det ska göras under uppsikt av någon vuxen person.

En fyrhjuling är förstås stadigare än en vanlig motorcykel, det är enkelt att framföra den på ett säkert sätt under förutsättning att gällande regelverk följs och att föraren har den behörighet som krävs.