Köpa fyrhjuling

 

Har du ett stort motorintresse och har sneglat på en present till dig själv? Överväg att skaffa en fyrhjuling, ett fordon som är båda spännande och praktisk. Det har blivit allt vanligare med fyrhjulningar och du kan numera komma över kvalitativa modeller utan att behöva spendera en större förmögenhet. Välj mellan fyrhjulingar för barn, el-varianter eller kraftfulla fordon som du kan använda för att ta dig fram i mycket svår terräng. Med dagens utbud har det blivit allt lättare att hitta en modell och variant som passar dina unika behov.

Saker att tänka på

Ska du köpa en fyrhjuling finns det ett par saker som du bör tänka på innan du investerar dina pengar. Vad tänker du använda din fyrhjuling till och vad har du för andra krav? Många fyrhjulingar är väldigt kraftiga och risken finns att du skaffar en alldeles för kraftfullt fordon för dina behov. Kommer barnen att använda din fyrhjuling eller är det rent av till dem som du köper fordonet? Det finns ett brett utbud av fyrhjulingar till barn som dessutom går på el. Det gör att fordonet inte uppnår några topphastigheter och du slipper även grannar som klagar över ljudet. Finns det flera i familjen kan det var en bra idé att rådfråga din partner. Det kanske visar sig att hen istället vill investera i en resa eller i något snyggt till hemmet. Köp en fyrhjuling eller köp ett snyggt badkar? Det är bättre att prata om inköpet innan det är för sent.

=Regler för fyrhjuling

Innan du köper en fyrhjuling är det också viktigt att du tänker på de regler och bestämmelser som du måste följa inom Sverige. Du får exempelvis inte köra på barmark i terräng men det finns undantag. Om du exempelvis hämtar ett fällt djur som vildsvin, björn eller älg så får du använda dig av en fyrhjuling. Detsamma gäller om du behöver använda fordonet för att kunna utöva ditt yrke, till exempel om du är läkare eller veterinär. Om du arbetar med uppfödning av djur inom ett stort område gäller inte alla fordonsregler för dig. Kom ihåg att det finns specifika regler för körning i fjällområden och liknande. Från och med 1 januari är det även krav på att du ska bära hjälm när du kör fyrhjuling, de nya reglerna innefattar även traktor B. Om du köper en fyrhjuling till dina barn är det möjligt att de kan definieras som lekfordon. Det är rekommenderat att du alltid dubbelkollar med Transportstyrelsen om du är osäker.