Allt om quad cross

Tycker du om riktigt hög fart i kombination med leriga åkrar? Det kanske låter som en märklig kombination men det är i själva verket en favorit bland många, motorsport är nämligen väldigt stort i Sverige. En quad cross är en slags motorcykel på fyra hjul som kan komma upp i väldigt höga hastigheter och självklart finns det ett populärt tävlingsmoment. Besök en svensk sida om quad cross för att få reda på mer om denna snabba sport, här nedan får du grundläggande information om fyrhjulingarna och om hur det går till att tävla med dem.

Snabbt och roligt

QuadsMycket inom sportvärlden går ut på att vara så snabb som möjligt och där är quad cross inget undantag. Om du någon gång har varit på en quad cross-tävling vet du hur det ser ut – föraren sitter i sätet på en stor motorcykel med fyra hjul som är målad i häftiga färger. Dessa maskiner används sällan till annat än att tävla med, möjligtvis kan man se en och annan om man har vägarna förbi lantliga ställen i Sverige och USA där de ibland används som färdmedel. De köps ofta in av privatpersoner just för att tävla i snabbhet och du kan göra samma sak, Sänk dina lånekostnaderna genom att ta hjälp av Advisa så har du råd med en alldeles egen quad cross. I runda slängar kostar en quad cross runt 50 000 kronor men det kan gå att få loss en billigt via sidor på nätet där man säljer begagnade fordon. Är du sugen på att testa?

Teknik och envishet

När man kör en quad cross för att vinna förstaplats i en tävling är det många förmågor som utmanas. Sporten är krävande fysiskt eftersom du inte sitter inuti en huv utan är ute i det fria, precis som på vanliga motorcyklar. Förutom att ha en bra fysik är den bästa tillgången att ha ett balanserat psyke, föraren kommer att behöva ta många snabba beslut under den snabba färden och det gäller att dessa beslut är rätt. Det är allmänt känt att Räddningschefen varnar för fyrhjulingar efter dödsolycka men om man bara ser till att tänka på säkerheten är quad cross inte farligare än andra motorsporter. Det är en självklarhet att alla tävlanden ska ha gedigen skyddsutrustning på sig i form av flamsäker overall, rejäla handskar och en solid hjälm med visir som går att fälla upp och ned. Man bör också ha tränat mycket på sin quad cross innan man ställer upp i en tävling.