Att åka fyrhjuling är något som många gör bara för att det är roligt. Det finns också de som använder fyrhjulingen som ett arbetsredskap, på samma sätt som man förr skulle ha använt en arbetshäst. Åter andra ägnar sig dock åt en sport som än så länge är relativt ny i Sverige, nämligen fyrhjuling eller ATV.
Att sporten kallas ATV beror helt enkelt på att fyrhjuling i många andra länder kallas ATV. Det kommer från engelskan, och står för All Terrain Vehicle. En av de första tävlingarna som arrangerades i denna sport, som också är en av de största i landet, är det lopp som går av stapeln i Säter. Några av de som var med och arrangerade tävlingen var Tomas och Fia Björklund. För dem började fascinationen med fyrhjulingar när de köpte en för att använda som transport till och hem från jobbet. Efterhand skaffade de en större fyrhjuling, sedan blev det två fyrhjulingar, och nu är de involverade i en av de största tävlingarna i fyrhjuling i Sverige. Loppet består av två delar, en som körs i dagsljus och en som körs i mörker. Under varje dellopp kör deltagarna i tre timmar genom bland annat skog och myr, och det lag som har kört flest varv under den tiden vinner.
En annan milstolpe för sporten var då de allra första Smålandsmästerskapen i ATV gick av stapeln. Det skedde i Vetlanda år 2013, och tävlingen blev större än förväntat. Tommy Johansson, som är kassör i föreningen Vetlanda ATV Offroad, menade att de trodde att ett tiotal personer skulle anmäla sig till tävlingarna, men att det sammanlagt blev 24 deltagare. Allt tyder med andra ord på att både sporten och fyrhjulingen blir allt mer populär i Sverige, och att fler och större tävlingar i ATV kommer att arrangeras i framtiden.
Oavsett om du använder din fyrhjuling för att tävla eller av andra anledningar, är det bra att sköta om den så väl som möjligt. Det betyder till exempel att man inte bör låta fyrhjulingen stå utomhus, oskyddad från väder och vind. Om du inte har möjlighet att ställa in fyrhjulingen i ett garage kan det vara en bra idé att bygga en liten friggebod på tomten, som kan användas som förråd och garage till fyrhjulingen. På det sättet skyddas den dessutom bättre från stöld.